Att uppskatta vid hemkomst - del 2:
Del 2 – MATEN!
Vi kommer att uppskatta maten när vi kommer hem: Den milda smaken, de väl utvalda kryddorna, de rena enkla smakerna och proteinet, de välbalanserade måltiderna kort och gott, samt bristen på fänkål.
Den typiska frukosten här på ashramet är en rikt kryddad gröt som innehåller diverse kokta grönsaker. Kryddningen och sammansättningen varierar från dag till dag, för variationens skull, ena dagen innehåller gröten hirsflingor och hela pepparkorn, nästa dag är det gurkmeja och gott om fänkålsfrön, utöver de ärtor, tomater och gurkbitar som också är närvarande.
Den typiska lunchen/middagen på ashramet består av ris, dal, grönsaksblandning och chapati.
Nästan lika dant som kvällsmålet med andra ord. Detta är också samma kost som vi stött på i de andra städerna vi besökt. De flesta resturanger är vegetariska, vilket vi inte finner något problem med. Dock skulle det vara väldigt svårt att hålla sig till LCHF eller GI metoden härnere, vilket vi nu inte gör. Utan det största problemet för oss är inte att maten är stark utan att vi helt enkelt inte gillar kryddningen och att vi saknar proteinet. Det är dessutom inte bara salt människan Emily som tycker att saltet skiner med sin frånvaro i kryddblandingen utan även Mia. Mias största problem med maten är den evigt närvarande fänkålen i sina olika former. När Mia åkte hemifrån tänkte hon att det skulle bli mycket skönt med uppehållet från den egna matlagningen. Nu och sedan lite mer än vecka tillbaka saknar hon den, och längtar efter den egna matlagningen med bra proteiner, mindre kolhydrater och UTAN FÄNKÅL.
Här i Indien består kvällsmaten av jasminris, chapati (runda, tunna stekta brödstycken som äts till all mat), potatis och grönsaksröra samt dal. Potatis och grönsaksröran är alltid kokt potatis i en blandning med gröna ärtor, tomater och saltgurka och ibland med andra grönsaker. Det mesta är sönderkokt eller halvkokt och är alltid blandat med massor av olika sorters kryddor, smakar starkt och väldigt mycket fänkål (det är meningen det ska vara milda smaker här enligt mannen som sitter i receptionen). Dalen är en simmig soppa eller sås med massa kryddor och lite grönsaker eller bönor i, som man blandar med riset eller med chapatin. Eller så gör man som de flesta boende här på ashramet och äter ris och chapati blandat med allt det andra. Det mesta äts med fingrarna så det är viktigt att tvätta händerna både innan och efter. Utanför matsalen finns det toaletter och handfatt där du kan tvätta händerna. Vi skulle dock råda er att inte använda handdukarna som hänger där, då många torkar både händer och mun på dessa, när de är mer eller mindre rena. Besticken, som finns tillgängliga under alla måltider är: en lite större variant av en tesked. Så kort och gott är det som med många andra maträtter, att originalet är väldigt annorlunda jämfört med den västerländska versionen av det.
Något som också är bra att tänka på är att de varor vi skulle tänkas vilja ha ur butikerna, som vi känner igen hemifrån så som nutella, digestivekex, Kelloggs flingor och choklad har varierande priser. Detta då de importerade varorna av dessa märken är betydligt dyrare än de inhemska kopiorna. Många av de indiska varorna verkar inte regleras av de falska marknadsföringslagar som vi har hemomkring. Ett bra exempel på detta är den indiska sylten som finns här, där det står med stora bokstäver på framsidan 100 % frukt. Om du vänder på paketen och läser innehållsförteckningen ser du dock att sylten bara bestod av artificiella fruktsmaker, blandat med andra ämnen för att få rätt färg och konsistens. Emily tycker det smakar som, ja en korsning mellan gelébjörnar, geléhjärtan och diverse annat ultra sött gelé godis.
Med detta blogginlägg vill vi tacka grundaren och personalen på Tattv, Laxman juhla. Som har tagit oss svultna västerlänningar till sina hjärtan och plånböcker. Som erbjuder oss en vegetarisk västerländsk kost till ett bra pris som serveras till möjligheten att nyttja deras wi-fi.
Så vi lever vidare på maten på ashramet, snax av diverse slag, maten på Tattv och hoppet att maten skall smaka annorlunda i de kommande länderna vi senare ska till.
Njut av maten där hemma och ta hand om er! / Mia & Em